Fysiotherapie hernia

Wij behandelen veel mensen met een hernia. Een groot deel van de mensen hoeft niet geopereerd te worden met een hernia. Er zijn ook veel mensen die een hernia zouden hebben op een röntgen foto, maar hier helemaal geen last van hebben. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf vinden we in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De ring van vezelig kraakbeen verdeelt de krachten op gelijke mate over de tussenwervelschijf. De gelei-achtige kern gedraagt zich als schokdemper die de impact van de dagelijkse activiteiten absorbeert. Het vochtgehalte in de gelei-achtige kern kan afnemen, waardoor het vermogen tot schokdemping minder wordt. De ring van vezelig kraakbeen wordt dan ook geleidelijk zwakker. Dit proces is een veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten.

 

 

Hernia’s komen het meeste voor tussen de 30 en 50 jaar en vaker bij mannen.
In enkele gevallen kan de vezelige kraakbeenring dusdanig beschadigd zijn dat de gelei-achtige kern naar buiten treedt. Als de kern tegen een zenuwwortel aandrukt kan dit leiden tot de volgende verschijnselen:

  • Een doof gevoel in het been/de voet.
  • Tintelingen in het been/de voet.
  • Krachtvermindering en een bewegingsbeperking.
  • Toename van klachten bij hoesten, niezen, persen.
  • Pijnklachten welke in de meeste gevallen in het been erger zijn als in de rug.

Behandeling hernia

Als iemand binnen komt in de praktijk met hernia klachten, dan doen wij eerst een uitgebreid onderzoek. Zo kunnen wij bekijken of iemand daadwerkelijk de symptomen heeft die hier bij horen. 
Daarna volgt de behandeling. In het begin van de hernia ben je vaak als patiënt niet erg belastbaar. Daarom behandelen wij eerst de klachten zelf door te mobiliseren en te detoniseren op de plekken waar de uitstralingen zijn. Dit geeft vaak al veel verlichting. 
Later gaan we starten met oefen therapie, als iemand belastbaar is. Hiermee proberen wij alles sterker te maken zodat iemand zelf krachtig genoeg wordt en alles van de rug sterk blijft. 

 

Sophie Stam 8925 web 2