Sport Fysiotherapie 

(Sport) revalidatie is voor mensen die een blessure hebben opgelopen tijdens sporten of in het dagelijks leven en zo snel mogelijk hun sportbeoefening weer willen hervatten, dit geldt voor iedere sporter. Niet alleen de topsporter, maar ook de recreatieve sporter krijgt een behandeling op maat van de fysiotherapeut. Naast de behandeling kan een fysiotherapeut ook preventief een sporter screenen middels een bewegingsanalyse of (inspannings)test om zo te analyseren waar de zwakke punten van deze sporter zitten en hem hierop trainen om een blessure in de toekomst te voorkomen.

 

Een van onze sportfysiotherapeuten Jessica Smeets 

Natuurlijk is sportfysiotherapie gericht op het herstel en de verbetering van sportgerelateerde blessures, en er zijn verschillende redenen waarom mensen naar een sportfysiotherapeut gaan en met diverse klachten:

  1. Blessurepreventie: Om blessures te voorkomen tijdens sportactiviteiten door middel van training, houdingscorrectie en advies over veilige sportpraktijken.
  2. Revalidatie na blessures: Herstel na veel mechanische blessures zoals verstuikingen, spierblessures, peesproblemen, gewrichtsdislocaties en breuken.
  3. Verbetering van prestaties: Niet alleen om blessures te behandelen, maar ook om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren door middel van specifieke training en conditionering.

Pijnlijke blessures die vaak worden behandeld, waaronder zaken zoals:

  • Verstuikingen en verrekkingen: Bijvoorbeeld enkelverstuikingen of spierscheuringen.
  • Gewrichtsproblemen: zoals knie- of schouderblessures, zoals versleten ligamenten of kraakbeenletsels.
  • Overbelastingsletsels: Dit kan bestaan ​​uit hardloopblessures zoals shin splints tot tendinitis (peesontsteking).

Het proces van 'weer sporten' (return to play) is essentieel in sportfysiotherapie. Dit houdt ervan dat sporters veilig en effectief terugkeren naar hun sportieve activiteiten na een blessure. Het omvat niet alleen fysieke revalidatie, maar ook mentale ondersteuning en het begeleidt van atleten om geleidelijk hun prestaties te hervatten om herhaling van blessures te voorkomen.

Sommige sportblessures kunnen buitengewoon complex zijn vanwege:

  1. Meervoudige factoren: Ze worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals biomechanica, trainingsfouten, en lichaamsbouw.
  2. Langdurige revalidatie: Sommige blessures vergen een tijdelijke tijd voor herstel vanwege hun aard van de ernst van de schade.
  3. Herhaaldelijk optreden: herhaaldelijke blessures, vooral als ze chronisch zijn, een diepgaandere aanpak om ze te behandelen en terugkerend te voorkomen.

De samenwerking met verschillende specialisten, zoals sportpsychologen, sportdiëtisten, manueel therapeuten, podologen en sportartsen, is van cruciaal belang. Dit multidisciplinaire team zorgt voor een holistische benadering van behandelingen, waardoor sporters niet alleen fysiek herstellen, maar ook mentaal, voedingsmatig en op het gebied van specifieke functionele behoeften ondersteund worden tijdens het herstelproces.

Sporters worden daarnaast niet alleen behandeld in de praktijk, maar onze sportfysiotherapeuten kunnen je ook begeleiden binnen een trainings- of wedstrijdsituatie waarbij wordt samengewerkt met de trainers of andere betrokkenen om zo weer op het oorspronkelijke performance niveau te komen.

Veelvoorkomende sportblessures die wij verhelpen zijn:

Interesse?

Wil je beginnen met het verhelpen van je klachten? Maak een afspraak. Na de intake starten we direct met de behandeling. 

Afspraak maken